Varför ger man D-vitamin till barn?

Innehållsförteckning

Varför ger man D-vitamin till barn?

Varför ger man D-vitamin till barn?

Barn kan få för lite D-vitamin. ... D-vitamin behövs bland annat för att kroppen ska kunna ta upp kalcium och bilda skelett och tänder. Rekommenderad mängd D-vitamin är 10 mikrogram per dag, för både barn och vuxna. Man behöver inte få i sig exakt den mängden varje dag.

Är det farligt att ta för mycket D-vitamin?

Stora mängder D-vitamin är giftigt och kan leda till att man får för höga nivåer av kalcium i blodet, kalciuminlagring i njurarna och njursvikt. Man kan inte i sig farliga mängder D-vitamin enbart via maten, men om man äter kosttillskott som innehåller D-vitamin kan man få för mycket.

Måste man ge sitt barn D-droppar?

Alla barn bör få D-droppar, fem droppar om dagen, de första två åren. Vissa barn behöver D-droppar även efter 2-årsdagen. Det gäller: Barn med mörk hudfärg, eftersom pigmentet gör att det bildas mindre D-vitamin i huden.

När är det bäst att ge D-droppar?

– Från en veckas ålder upp till två år rekommenderar vi barn i Sverige D-vitamindroppar. En del bör dock fortsätta med D-vitamin fram till skolåldern. Det gäller till exempel barn som inte äter fisk och D-vitaminberikad kost.

När började man ge barn D-vitamin?

De första sex månaderna får barnet tillräckligt med näring genom bröstmjölk eller bröstmjölksersättning, även kallat modersmjölksersättning. Barn behöver få D-droppar från att de är cirka en vecka gamla. Vid fyra månader kan barnetbörja med pyttesmå smakprover, om hen visar intresse för maten som familjen äter.

Vad kan man få i sig av D-vitamin?

  • Stora mängder D-vitamin är giftigt och kan leda till att man får för höga nivåer av kalcium i blodet, kalciuminlagring i njurarna och njursvikt. Man kan inte få i sig farliga mängder D-vitamin enbart via maten, men om man äter kosttillskott som innehåller D-vitamin kan man få för mycket.

Vad är det för D-vitamin i livsmedelsdatabasen?

  • Värdet för D-vitamin i Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas omfattar både vitamin D3 (kolekalciferol) och vitamin D2 (ergokalciferol). D-vitamin anges ibland i internationella enheter. Omvandlingsfaktorerna mellan de två enheterna är: 1 IE = 0,025 mikrogram D-vitamin. 1 mikrogram D-vitamin = 40 IE.

Vilken form av D-vitamin finns i din hud?

  • Det finns flera former av D-vitamin. Vitamin D3 är den form av D-vitamin som bildas i vår egen hud då vi vistas i solen och finns även i till exempel fisk, kött och ägg, samt livsmedel berikade med vitamin D3. Vitamin D2 finns i svampar, till exempel stensopp (karljohan) och kantareller, samt livsmedel berikade med vitamin D2.

Vad är brist på D-vitamin i skelett och tänder?

  • D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Brist på D-vitamin kan orsaka rakit, "engelska sjukan", hos barn, vilket visar sig som mjukt och missformat skelett, och benuppmjukning, osteomalaci, hos vuxna.

Relaterade inlägg: