Vad är skillnad på bygglov och bygganmälan?

Innehållsförteckning

Vad är skillnad på bygglov och bygganmälan?

Vad är skillnad på bygglov och bygganmälan?

För en rad byggåtgärder krävs särskilt tillstånd – bygglov. ... Bygganmälan krävs också för många åtgärder som inte kräver bygglov. Det är byggherren som ansvarar för att kraven i bygglag- stiftningen blir uppfyllda, se faktarutan. Kraven ska uppfyllas även om bygglov eller bygganmälan inte behövs.

Vad krävs för bygganmälan?

Ansökan ska också innehålla uppgifter om dina (byggherrens) person- eller organisationsnummer, namn och adress, fastighetens beteckning och när arbetena ska påbörjas. Du ska också bifoga ett förslag till kontrollplan. Om det behövs en kontrollansvarig ska du föreslå en sådan. Många kommuner har blanketter för anmälan.

När räcker det med en bygganmälan?

För vissa invändiga ändringar ska byggherren dock lämna in en bygganmälan, exempelvis för ändring som berör bärande delar eller avsevärt påverkar byggnadens planlösning. Installation eller vä- sentlig ändring av eldstäder, rökkanaler, ventilationsanordningar, vatten och avlopp eller hissar kräver också bygganmälan.

Vad betyder bygganmälan?

Bygganmälan eller anmälan är i svensk bygglagstiftning en anmälan byggherren ska göra för vissa åtgärder som inte kräver bygglov, till exempel installation av braskamin eller VVS. Byggherren gör anmälan till byggnadsnämnden, som ska lämna ett startbesked innan arbetena får påbörjas.

Relaterade inlägg: