Vad händer om man inte har brandvarnare?

Innehållsförteckning

Vad händer om man inte har brandvarnare?

Vad händer om man inte har brandvarnare?

De allra flesta hushåll i Sverige har brandvarnare, men undersökningar gjorda av myndigheten MSB visar att var tionde inte fungerar. ... Brandvarnare som inte fungerar är en uppenbar olycksrisk och leder till många dödsfall varje år, säger Lars Silfverswärd, säkerhetsexpert på If.

Kan brandlarm utlösas av sig själv?

Brandvarnare som går igång utan anledning är inte bara irriterande, det kan också vara farligt. ... Brandvarnare kan reagera på till exempel damm, pollen och vattenånga. Undvik därför att placera brandvarnaren på en plats med mycket drag, eftersom partiklar då kan få larmet att gå.

Måste man ha en brandvarnare?

Brandvarnare anses normalt vara en sådan åtgärd som ägaren av ett hyreshus har ansvar att se till att det finns i varje lägenhet. Underhåll av brandvarnare, exempelvis batteribyte, brukar vanligen vara ditt ansvar som hyresgäst.

Måste man ha brandlarm hemma?

Har du flera våningar i din bostad ska du ha minst en brandvarnare per våningsplan. Om trappor finns i bostaden bör brandvarnare även placeras i utrymmet direkt ovanför trappan. Brandvarnarna ska vara CE-märkta.

Vad kan få ett brandlarm att utlösas?

En brandvarnare detekterar och reagerar på rökpartiklar i luften, och inte på värme eller gas som många tror. Rökpartiklarna gör att brandvarnaren går i larm. Brandvarnaren reagerar även på dammpartiklar, fukt eller andra partiklar i form av pollen, insekter m.m. Dessa faktorer är oftast orsaken till falsklarm.

Vem ska stå för brandvarnare i hyresrätt?

Hyresrätt. Det är fastighetsägarens ansvar är att se till att lägenheterna utrustas med en fungerande brandvarnare. Därefter är det hyresgästen/den boende som ansvarar för att den fungerar. Det är alltså den boendes ansvar att kontrollera att tillexempel batteriet i brandvarnaren fungerar.

Relaterade inlägg: