Måste man vara med på rättegång?
Måste man vara med på rättegång?
Offret, det vill säga målsäganden, kallas till rättegången såvida hans eller hennes närvaro är nödvändig för att utreda brottmålet. ... I detta fall kallas offret till rättegången vid vite, liksom även vittnena. Därför måste man infinna sig såvida inte en av läkare konstaterad sjukdom hindrar detta.
Hur behandlades målsäganden?
Det är domstolen som utser ett målsägandebiträde. Detta kan domstolen göra först när förundersökningen har inletts. Målsägandebiträdet får betalt av staten och kostar ingenting för dig. Om den tilltalade döms för brottet kan han eller hon få betala tillbaka kostnaden för målsägandebiträdet till staten.
Får man vara med på rättegång?
Huvudregeln är att huvudförhandlingar, det som i dagligt tal kallas för rättegångar, är offentliga. Det betyder att du som privatperson har möjlighet att besöka en rättegång. Rättens ordförande får dock besluta att personer som är under 18 år inte får närvara.
Vem får vara med på rättegång?
Rättegångar brukar vara offentliga. Det betyder att vem som helst får komma in i rättssalen och lyssna på rättegången. Om det vid rätte gången tas upp särskilt känsliga händelser eller om den som ska förhöras är under 15 år kan tingsrätten bestämma att bara vissa per soner får stanna kvar i rättssalen.
Vad gör man om man inte vill vittna?
I Sverige gäller vittnesplikt, vilket innebär att du är skyldig att vittna om du blir kallad (36 kap. 1§ RB). ... Skulle du dyka upp vid en huvudförhandling men vägra vittna kan domstolen hota med vite och häktning. Precis som du skriver kan domstolen inte hålla någon som vägrar vittna häktad i mer än 3 månader (36 kap.