Har man rätt till omprov i gymnasiet?

Innehållsförteckning

Har man rätt till omprov i gymnasiet?

Har man rätt till omprov i gymnasiet?

Man har inte rätt att göra en prövning (ett omprov) i en kurs man är godkänd i. Men du kan prata om din skola om möjligheten att betala för att skriva en prövning. Det brukar kosta runt 500 kr. Om det inte är möjligt under gymnasietiden så kan man göra det på Komvux efter gymnasiet.

Vad händer om man får F på nationella prov åk 9?

Får jag F på nationella, kommer jag att få F i slutbetyg? Det gick säkert bra. Från skolverkets hemsida: Nationella prov är obligatoriska prov som finns för att ge elever samma förutsättningar att visa vad de kan.

Vad ska man göra när man får F?

En elev i gymnasieskolan som fått F på en kurs har rätt att läsa om den. Om eleven inte fått betyg eller fått betyget F har han eller hon rätt till prövning. Det gäller alla kurser och gymnasiearbetet.

Vad gäller för omprov?

Föreskrifterna anger att betyg sätts efter avslutad kurs/undervisning. Intentionen är att elever ska erbjudas möjlighet att visa förbättrade kunskaper och förmågor fram till betygssättningen. Om ett ”omprov” i maj kan höja elevens betyg, bör läraren göra vad han/hon kan för att tillmötesgå det önskemålet.

När får man göra omprov?

Den som helt eller delvis underkänts i prov har rätt att avlägga nytt prov. Vid underkänt teoretiskt prov får provtagaren mot erläggande av ny provavgift göra nytt försök annan dag. Omprov av helt underkänt prov eller på grund av fusk eller uppenbart undermålig vapenhantering avbrutet prov, får inte göras samma dag.

Relaterade inlägg: