Måste man klippa navelsträngen?

Innehållsförteckning

Måste man klippa navelsträngen?

Måste man klippa navelsträngen?

Att avnavla – klippa navelsträngen – på barn sent, det vill säga efter tre minuter, har visat sig kunna förhindra järnbrist upp till sex månaders ålder, enligt Ove Andersson barnläkare och forskare i internationell mödra- och barnhälsovård vid institutionen för kvinnors och barns hälsa, Uppsala universitet.

Hur klipper man en navelsträng?

Navelsträngen klipps normalt under dom första 5-10 minuterna efter att barnet är fött, berättar barnmorskan Tonje W. Rummelhoff. - Det görs genom att man fäster två tänger på strängen, och klipper av mellan dom. Det är som att klippa en mjuk kvist, och det gör inte ont för barnet.

Hur tog man bort navelsträngen förr?

De hade plockat och torkat lavendel och blandat med bergssalt från Himalaya. – Jag bakade in moderkakan med örter och salt direkt efter förlossningen. Det blev som en konservering, säger Tomás. Den insaltade efterbörden hölls under uppsikt och kompletterades i omgångar med mer salt.

Får pappan klippa navelsträngen vid kejsarsnitt?

När barnet är ute klipper läkaren av navelsträngen. Läkaren brukar lämna en bit navelsträng kvar vid det första klippet. Sedan brukar navelsträngen klippas av igen, så att den blir ännu kortare. Det kan du som är närstående göra.

Varför tar man prover på navelsträngen?

På nästan alla de 110 000 barn som föds i Sverige varje år tas rutinmässigt två blodprover från navelsträngen strax efter födseln för att mäta barnets syra-bas-status under förlossningen. Proven infördes på 1990-talet för att få ett objektivt mått på hur barnet hade mått under graviditet och förlossning.

Relaterade inlägg: