Måste ta i när jag kissar?

Innehållsförteckning

Måste ta i när jag kissar?

Måste ta i när jag kissar?

Urinrörsförträngning innebär att urinröret har blivit trängre än vanligt på något ställe. Då får urinen svårare att komma fram. Du märker det genom att du får svårt att kissa. Urinrörsförträngning beror ofta på att det har bildats ärr efter en skada på urinröret eller efter en inflammation i urinröret.

Kan inte trycka på när jag kissar?

Det är vanligt att ha något av följande besvär om du har godartad prostataförstoring: Strålen kan vara svagare när du kissar och det kan vara svårt att komma igång. Du behöver trycka på för att tömma urinblåsan helt. Det känns som att blåsan inte är helt tömd när du har kissat klart.

Får ont när jag kissar?

Om du känner dig kissnödig ofta och det svider när du kissar kan du ha drabbats av urinvägsinfektion. Den vanligaste typen av urinvägsinfektion kallas blåskatarr och orsakas av bakterier i urinvägarna. Ibland går infektionen över av sig själv, men du kan också behöva söka vård.

Hur länge kan man hålla sig från att kissa?

Du kan träna blåsan att hålla kvar urin i längre perioder innan du blir kissnödig. Du börjar med att hålla dig lite längre än annars, till exempel en halvtimme. Till slut kan du klara dig utan att gå och kissa i flera timmar.

När det svider när man kissar?

Du kan få urinvägsinfektion om bakterier kommer in i urinröret och urinblåsan. Då är det vanligt att behöva kissa ofta och det kan svida. Du behöver oftast få behandling om du får urinvägsinfektion. Urinvägsinfektion utan feber brukar kallas blåskatarr.

Hur känns det att vara kissnödig?

En överaktiv blåsa innebär att du blir kissnödig väldigt ofta, och att känslan kan komma plötsligt och vara svår att kontrollera. Du kan behöva gå och kissa många gånger både dag och natt, och ibland kan du ha svårt att hålla tätt. Överaktiv blåsa är ett mycket vanligt problem som också ökar med åldern.

Relaterade inlägg: