När sker en bodelning?

Innehållsförteckning

När sker en bodelning?

När sker en bodelning?

Att bodela innebär att du och din partner delar upp er egendom mellan er. Bodelning kan göras vid en skilsmässa, när ett samboförhållande upphör, när man fortfarande är gift eller när någon i paret dör.

Hur går en bodelning till?

Det vanligaste vid bodelning är att den ena parten tar över den gemensamma bostaden, och kompenserar den andra parten ekonomiskt med en summa pengar som motsvarar halva bostadens värde. Om parterna inte är överens om vem som ska behålla bostaden, är det den som har störst behov av bostaden som har rätt att ta över den.

Vad händer efter bodelning?

Vid bodelningen ingår giftorättsgods alternativt samboegendom beroende på om den avlidne var gift eller sambo. I vissa fall är en bodelning inte nödvändig. Ett bodelningsavtal bör skrivas i samband med att bodelningen avslutats, som ett bevis på att bodelning har skett. Arvskifte kan därefter genomföras.

När kan tingsrätten förordna en bodelningsförrättare?

Om makarna/samborna är överens och vill göra en bodelning under äktenskapet ska detta anmälas hos Skatteverket. ... Om makarna/samborna inte kommer överens kan någon av dem begära att en eller flera bodelningsförrättare förordnas av rätten. Vid bodelning under ett äktenskap kan inte bodelningsförrättare förordnas.

Relaterade inlägg: