Kan man koppla lampa utan jord?

Innehållsförteckning

Kan man koppla lampa utan jord?

Kan man koppla lampa utan jord?

I dessa rum får man ansluta lampor som har skyddsjord utan att koppla in jorden, ja, du måste helt enkelt lämna den okopplad eftersom rummet inte längre blir isolerat från jord. ... I nyare anläggningar finns det alltid en jordkabel och om denna finns, bör den alltid anslutas.

Hur koppla en Lampkontakt?

Anslut därför lampan enligt följande:

  1. Brun (L) på L (Detta kan också vara rött eller svart)
  2. Blått (N) på N (detta kan också vara vitt)
  3. Gul / grön sladd (PE) på PE / mark-symbolen (se bild nedan).

Hur ser man om en lampa är dubbelisolerad?

Tillägg: Lampan är dubbelisolerad. Det syns på symbolen med två fyrkanter inuti varandra. Då behöver och skall ej jorden anslutas till lampan.

Var koppla jord?

Isolera jorden (gulgrön) och lägg den löst i dosan utan att koppla in den. Koppla in fas (svart) på klämman närmast kabelinföringen (märkt L i botten på lådan). Koppla in nollan (blå) på nästa klämma (märkt N i botten på lådan). Det stämmer bra att lampan har den beteckningen.

Hur ser man om en lampa är jordad?

Jordat eller ojordat: ”Om sladden har tre ledare, varav en grön- och gulrandig som är ansluten till stickkontaktens jordbleck, är den skyddsjordad.

Hur ser man om Takkontakten är jordad?

Äldre uttag - jordad Skyddsklassen skrivs ut på varje lampa som; I eller II, där klass I står för jordad och klass II för ojordad. Välj en lampkontakt i samma klass som lampans skyddsklass.

Är blåfärgad i kabel?

Fasledare ska vara märkta i färgerna brun, svart och grå, neutral ledare med färgen blå och skyddsledare med färgkombinationen gul / grön. För kablar med mer än 5 ledare ska varje ledare vara märkt i enlighet med NEK-EN 60446. Ledare som används som skyddsledare eller som neutrala ledare ska vara märkta.

Relaterade inlägg: