Varför ska man läsa högt för sina barn?

Innehållsförteckning

Varför ska man läsa högt för sina barn?

Varför ska man läsa högt för sina barn?

När du läser högt pratar du ofta tydligare och långsammare. Det blir lättare för barnet att höra och lära sig nya ord. Dessutom ger läsning ett tillfälle att prata om känslor och om hur vi beter oss mot varandra. Då blir barnet bättre på att förstå både sig själv och andra.

Hur påverkas barn av läsning?

Böcker påverkar hjärnan Att ditt barn gör läsning till en daglig vana har fler fördelar än att koncentrationsförmågan blir bättre. I en studie visades det att läsning i tidig ålder gav bättre minne senare i livet. Förmågan till abstrakt tänkande, beslutsfattande och förmågan till kritiskt tänkande förbättras också.

Hur mycket ska man läsa för sina barn?

- Vi kom fram till att barn vars föräldrar dagligen läst ungefär 5 böcker har hört drygt 1,4 miljoner ord då barnet är fem år. Om en vuxen läser en bok högt för sitt barn varje dag kommer barnet att ha hört 200 000 ord vid fem års ålder, enbart via högläsningen.

Varför ger läsning ett bättre språk?

Genom läsning, och inte minst samtal om det lästa, har även eleverna möjlighet att öka sin förmåga till kritiskt tänkande. Forskning visar att läsning har betydelse både för elevers språkutveckling och för deras förmåga till fantasi och inlevelse. Dessutom bjuder läsningen på nya upplevelser, möten och tankar.

Hur familjen påverkar barnets intresse för läsning?

Hela familjen drar nytta av högläsning, den stärker känslan av samhörighet, förbättrar förmågan till interaktion mellan barn och de vuxna och hjälper också den vuxna att få syn på vad som intresserar barnet.

När kan man börja läsa sagor för barn?

Börja tidigt Redan när ditt barn är några månader gammal kan du börja läsa för hen. Även om de inte förstår vad du säger, tycker de om att vara nära dig och höra din röst. Välj gärna böcker med enkla grundfärger som är det första barnet kan se.

Hur många läser sagor för sina barn?

Enligt en rapport som Läsrörelsen släppte 2012 läste endast 35 procent av föräldrar med barn i åldern 0–9 år dagligen med sitt barn, jämfört med 74 procent bara tio år tidigare. Denna siffra ligger nu på 30 procent enligt Nextorys undersökning. – Högläsning eller boklyssning är supermysiga stunder ihop med barnen.

Relaterade inlägg: