Kan ögondroppar bli för gamla och vad händer om de används?

Innehållsförteckning

Kan ögondroppar bli för gamla och vad händer om de används?

Kan ögondroppar bli för gamla och vad händer om de används?

Ögondroppar och ögonsalvor har kort hållbarhet. Du ska vanligen inte använda samma flaska eller tub mer än en månad efter att du har öppnat den. Vissa läkemedel har kortare hållbarhet eftersom de inte innehåller konserveringsmedel. Det är bra att skriva datum på förpackningen när du öppnar den.

Kan man använda linser som gått ut?

Bär inte dina kontaktlinser efter utgångsdatumet. Utgångna linser uppfyller inte längre de nödvändiga kvalitetsstandarderna och är nästan alltid förvrängda! Det är helt enkelt inte värt att riskera användning av ytterligare några timmar, dagar eller veckor. Linser kan bytas ut, men det kan inte dina ögon.

Vad kan hända om man använder gamla linser?

Ögoninfektioner – Att använda för gamla linser kan leda till ett antal olika typer av infektioner. Den mest förekommande infektionen när det handlar om linsanvändande är keratit (hornhinneinflammation). Symptomen vid keratit är att ögat skaver, blir irriterat och rinner.

Varför blundar man?

Om vi har ögonen öppna känns inte kyssen lika mycket. Då är våra sinnen upptagna med att titta, vilket gör att all action på läpparna och tungan känns mindre. – Det här kan förklara varför vi blundar när vi vill fokusera uppmärksamheten på ett annat sinne, förklarar Dalton.

Relaterade inlägg: