Får man köra truck utan körkort?

Innehållsförteckning

Får man köra truck utan körkort?

Får man köra truck utan körkort?

För att framföra en truck ska man ha dokumenterade teoretiska och praktiska kunskaper, men man behöver inte ha ett formellt truckkörkort (se AFS 2006:5 Användning av truckar). Om man har ett truckkörkort så räcker inte enbart detta, utan man måste också ha arbetsledningens skriftliga tillstånd att köra truck.

Måste du ha körtillstånd för att köra truck?

För att köra truck inomhus behöver du ha ett utbildningsintyg (truckkort) och ett körtillstånd från din arbetsgivare. Egentligen säger lagen att du ska ha "dokumenterade teoretiska och praktiska kunskaper" på att du kan köra truck. Ska du köra truck på väg krävs körkort med behörighet AM eller traktorkort.

Vad krävs för att köra en hjullastare?

Viss erfarenhet av arbete med hjullastare krävs. Du måste ha fyllt 18 år. För att köra en oregistrerad hjullastare måste du ha traktorkörkort. För att köra en registrerad hjullastare (maskinklass 1), behöver du B-körkort.

Varför får man inte köra med Dieseltruckar inomhus?

Arbetsmiljöverket säger att dieseltruckar inte får användas om ventilationen i lokalen är dålig, men något absolut förbud mot att köra inomhus finns inte. Som det ser ut nu riskerar arbetare att lungcancer på sikt, enligt Marie Lewné.

Relaterade inlägg: