Vad händer med ampere vid seriekoppling?

Innehållsförteckning

Vad händer med ampere vid seriekoppling?

Vad händer med ampere vid seriekoppling?

Kopplar vi dem till en spänningskälla på 9 volt blir strömmen (enligt Ohms lag) 9 delat med 1800 vilket är lika med 0.005 ampere, eller 5 mA (milliampere). Samma 5 mA kommer alltså att flyta genom alla motstånden. Den totala resistansen hos ett antal seriekopplade motstånd är lika med summan av alla resistanserna.

Vad händer vid seriekoppling?

I en seriekoppling ansluts flera komponenter efter varandra i samma serie. En traditionell adventsljusstake är ett bra exempel på seriekoppling. Adventsljusstaken består av sju stycken seriekopplade glödlampor. Varje glödlampa har effekten 3 W.

Hur många batterier båt?

Har man ett 24 volt-system ska två 12-volt-batterier kopplas i serie. Mellan batterierna är det 12 volt. Utökar man batteribanken till 4 batterier (eller fler) ska man inte koppla ihop 12-volts-nivån. Dock är det olämpligt att ha mer än fyra batterigrupper (dvs åtta batterier) i en batteribank.

Vad händer när du skruvar ur en lampa ur en parallellkoppling?

Det som jag inte kunde förklara var att när de skruvade ur en av de parallellkopplade lamporna så försvagades den seriekopplade lampan. Svar: Det beror på att totala resistansen i kretsen ökar när du tar bort en parallellkopplad lampa. Strömmen blir då mindre, och lampan lyser mindre.

Relaterade inlägg: