Hur mycket ska man tjäna för att få rot avdrag?

Innehållsförteckning

Hur mycket ska man tjäna för att få rot avdrag?

Hur mycket ska man tjäna för att få rot avdrag?

Du kan få högst 50 000 kronor i rotavdrag per år och ytterligare 25 000 kronor i rutavdrag per år. Du kan alltså få totalt 75 000 kronor i rot och rut per år. Det är din inkomst och hur många andra avdrag du gör som styr hur mycket just du kan få i avdrag.

Vad ingår inte i rotavdrag?

Anläggning och reparation av trädgård, uppfart, gångar och murar ger inte rätt till skattereduktion. Arbetskostnad för arkitekt ger inte rätt till skattereduktion. Rotarbeten som utförs i bostad som arrenderas ger inte rätt till skattereduktion. Asfaltering ger inte rätt till skattereduktion.

Vad är rot- och Rut-avdragen?

  • ROT- och RUT-avdragen är den del av kostnaden för hushållsarbeten i hemmet, som tex städning eller renovering, som är subventionerad av staten för privatpersoner. Det ska vara tjänster i en bostad där du bor men även fritidshus räknas in. ROT- och RUT-avdragen slås ihop och är sammanlagt max 50 000 kr per person och år.

Varför ansöker du om Rot- eller ruttjänster?

  • Du som köper rot- eller ruttjänster ansöker inte själv om rot- eller rutavdraget. Det gör den som har utfört arbetet. Hen drar av en del av arbetskostnaden på fakturan till dig. Rot- och rutavdraget räknas ihop och är sammanlagt max 50 000 kronor per person och år.

Vad är rot- och rutavdraget?

  • Rot- och rutavdraget räknas ihop och är sammanlagt max 50 000 kronor per person och år. Om du kan ta del av avdraget eller inte beror på hur mycket skatt du har betalat in under året och vilka andra avdrag du har gjort. Rot- och rutavdragets storlek. Så här fungerar rot- och rutavdraget.

Relaterade inlägg: