Vad menas med Räntefördelning?

Innehållsförteckning

Vad menas med Räntefördelning?

Vad menas med Räntefördelning?

Räntefördelning innebär att man kan fördela resultatet av en verksamhet mellan inkomstslagen näringsverksamhet och inkomstslagen kapital. Därmed flyttar man en del av kapitalunderlaget mellan olika beskattningsgrupper vilket kan ge lägre skatt.

Vad är Kapitalunderlag för Räntefördelning?

Underlaget för att räkna fram räntefördelningen, det så kallade kapitalunderlaget, motsvarar ungefär det egna kapitalet i näringsverksamheten vid utgången av ditt förra räkenskapsår. Det innebär att det år som du startar din verksamhet kan du inte beräkna något kapitalunderlag för räntefördelning.

Hur mycket får man Räntefördela?

Räntefördelningen innebär att en schablonmässig ränta på det egna kapitalet kan tas upp som ränteintäkt i inkomstslaget kapital, samtidigt som man gör avdrag för motsvarande belopp i näringsverksamheten. Räntesatsen baseras på statslåneräntan plus 5,5 procentenheter, för deklarationsåret 2013 7,15 procent.

Hur beräknas negativ räntefördelning?

Hur gör man negativ räntefördelning? Det negativa kapitalunderlaget ska multipliceras med statslåneräntan vid utgången av november året närmast före det kalenderår under vilket beskattningsåret går ut ökad med en procentenhet (33 kap. 3 § andra stycket IL).

Hur mycket får man sätta av till periodiseringsfond?

Enligt de nuvarande reglerna har enskilda näringsidkare och fysiska personer som är delägare i svenska handelsbolag möjlighet att sätta av 30 procent av årets vinst, beräknad på visst sätt, till periodiseringsfond. Beloppet som sätts av till periodiseringsfond ett år måste återföras senast efter sex år.

Vad är positiv och negativ räntefördelning?

Räntesatser. Räntesatsen för positiv räntefördelning är statslåneräntan (SLR) 30 november året före beskattningsåret plus 6 procentenheter. ... Vid beräkning av negativ räntefördelning används statslåneräntan plus 1 procentenhet.

Relaterade inlägg: