Varför heter det Hisingen?

Innehållsförteckning

Varför heter det Hisingen?

Varför heter det Hisingen?

Språkforskarna i Uppsala skriver att "his" har en grundbetydelse som är ungefär skilja. Hisingen kan alltså ha fått ett namn som förklarar öns förhållande till fastlandet – "den avskurna" eller "det skilda".

Är Hisingen trygg?

Så även om dessa siffror inte besvarar om människor bör känna sig trygga där de bor på Hisingen, kan vi konstatera att det totala antalet brott minskar och att människor på Hisingen i största utsträckning känner sig trygga – särskilt i jämförelse med Göteborg i stort.

Vad räknas som centrum Göteborg?

Stadsområde Centrum Kålltorp-Torpa-Björkekärr, Kallebäck-Skår-Kärralund, Krokslätt-Johanneberg, Guldheden-Landala, Olivedal-Haga-Annedal-Änggården, Kungsladugård-Sanna, Majorna-Stigberget-Masthugget, Norra Centrum, Lunden- Härlanda-Överås, Olskroken-Redbergslid-Bagaregården.

Hur många invånare i Tuve?

Här bor huvuddelen av stadsdelens ca 11 000 invånare. I Tuve är infrastruktur och service byggd för att serva fler människor än vad som finns idag, varför stadsdelen är i behov av nybyggnation samt ökad befolkning. I Tuve finns mycket goda förutsättningar för en förtätning av bostäder.

Varför kallas det för Majorna?

De först omtalade bosättare som byggde sina hus här var finska sjömän och estniska soldater, och deras ord i singularisform för "koja, litet hus, logi, härbärge" även "av småfolk bebodd förstad" är "maja", vilket genom den svenska pluraländelsen ombildats till "Majorna".

Vad kommer namnet Göteborg ifrån?

Jan Christensson berättar att namnet Göteborg härstammar från när staden grundades i början av 1600-talet. Alternativa stavningar förekom då, bland annat Giötheborg, Göteborgh och Gothenburg och så Gamble Gotenborg. Själva namnet kommer av att Göteborg var en befäst stad vid mynningen till Göta älv.

Är Angered västra Göteborg?

Stadsområden

  • Nordost. Angered och Östra Göteborg*
  • Centrum. Centrum, Majorna–Linné och Örgryte–Härlanda*
  • Sydväst. Askim–Frölunda–Högsbo och Västra Göteborg.
  • Hisingen.

Relaterade inlägg: