Vad är finkultur och populärkultur?

Innehållsförteckning

Vad är finkultur och populärkultur?

Vad är finkultur och populärkultur?

Finkultur är en vanligen värderande benämning för kulturella uttryck som anses göra anspråk på att vara mer bildade eller värdefulla än andra kulturella uttryck. Motsatsen är vanligen populärkultur eller folkkultur, men gränserna däremellan är oklar.

Hur sprids populärkultur?

Populärkulturen är kopplad till massmedia och sprids snabbt genom tv, radio och internet. Via reklam, film och musik sprids budskap om vad det är som är ”inne” just nu och vi påverkas dagligen av massmedia.

Hur har synen på publiken och populärkulturen Masskulturen förändrats från början av 1900 talet till idag?

Begreppet populärkultur spred sig inte förrän i början1900-talet och var i samband med radions och filmernas genombrott. När det moderna samhället började växa fram fickbegreppen nya innebörder och populärkulturen förknippades med lågkultur. Populärkulturen förändras i och med att samhället förändras.

Vad kan innefattas i fin och populärkultur?

Idag innefattar populärkulturen medier, dokusåpor, såpoperor och olika typer av musik, exempelvis rock och pop. Det är många olika saker som anses tillhöra populärkulturen, och det kan vara svårt att nämna alla de saker som betraktas som populärkultur idag.

Har populärkulturen blivit fin?

Populärkulturen har blivit allt mer kommersialiserad. Den marknadsförs som en ny form av finkultur som i allt högre grad vänder sig till högre sociala skikt och som har gott om pengar. Det kostar att gå och lyssna på våra folkkära artister. Det kostar också att gå ut och dansa på de stora dansgalorna.

Relaterade inlägg: