Vad är snitt ränta?

Innehållsförteckning

Vad är snitt ränta?

Vad är snitt ränta?

Snittränta är en räntesats som visar hur den genomsnittliga bolåneränta är hos en specifik bank. Du kan alltid hitta information om de olika bankernas snitträntor. 2015 införde nämligen Finansinspektionen en regel som gör det obligatoriskt för bankerna att publicera sina snitträntor för bolån.

Vad är skillnaden mellan snittränta och Listränta?

Som du märker är skillnaden ofta stor mellan den listränta som banken skyltar med och den snittränta som genomsnittet av bankens kunder har lyckats förhandla sig till. Snitträntan kan du alltså använda dig av för att jämföra med den ränta du har idag eller erbjudits av banken om du ska skaffa ett nytt bolån.

Hur man räknar ut räntan?

Snitträntan räknas ut genom att man tar ett genomsnitt av samtliga nya bolån hos en viss bank under den senaste månaden. Vad som också kan räknas in i snitträntan är sedan tidigare befintliga bolån hos banken men där villkoren har förändrats, exempelvis genom en ny rabatt eller räntesats för kunden.

Vad ligger den rörliga räntan på idag?

Bolåneräntor - vårt listpris
BindningstidRäntesatsEffektiv ränta *
1 år1,79 %1,81 %
2 år1,74 %1,75 %
3 år1,74 %1,75 %
5 år1,93 %1,95 %

Vem får snittränta?

Snitträntan är den genomsnittliga ränta som banker gett till sina kunder under en viss period. Eftersom alla aktörer som erbjuder bolån måste uppge sin snittränta kan man se vem som ger den lägsta snitträntan. Vad man dock behöver ha i åtanke är att nivån på snitträntan hänger ihop med vem banken ger lån till.

Hur ofta ändras Listräntan?

Listräntorna för bolån med bindningstid 3 månader och 1 år sänks med 0,05 procentenheter. För resterande bindningstider sänks listräntorna med 0,10 procentenheter. Ändringarna sker till följd av minskade upplåningskostnader. SBAB:s lägsta möjliga bolåneränta är efter sänkningen rekordlåga 0,84 procent*.

Relaterade inlägg: