Vilka skolformer ingår i skolväsendet?

Innehållsförteckning

Vilka skolformer ingår i skolväsendet?

Vilka skolformer ingår i skolväsendet?

Utbildning inom skolväsendet anordnas av det allmänna och av enskilda enligt 2 kap. 2-6 §§. - kommunal vuxenutbildning. I skolväsendet ingår också fritidshem som kompletterar utbildningen i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, specialskolan, sameskolan och vissa särskilda utbildningsformer.

Vad präglar skolväsendets styrdokument?

Skolan styrs av olika styrdokument, lagar och regler, till exempel Skollagen, förordningar, läroplanerna och kursplanerna. Dessa är bindande och ska följas. Därutöver omfattas skolans verksamhet även av till exempel arbetsmiljölagen och diskrimineringslagen.

Vilken instans beslutar om innehållet i skollagen?

Det finns tre olika myndigheter som hjälper regeringen och riksdagen att ta fram underlag och att genomföra det riksdagen har bestämt. De olika myndigheterna är Skolverket, Skolinspektionen och Specialpedagogiska skolmyndigheten.

Vad innehåller Skolverkets författningssamling?

Skolverkets författningssamling, SKOLFS Skolverket ger ut föreskrifter och allmänna råd i Skolverkets författningssamling (SKOLFS). Författningssamlingen innehåller även föreskrifter beslutade av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Skolinspektionen och Specialpedagogiska skolmyndigheten.

Vilken läroplan gäller?

Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, Lpo 94 Lpo 94 ersatte års läroplan för grundskolan, Lsä 90, läroplan för den obligatoriska särskolan samt kompletterande föreskrifter till Lgr 80 för specialskolan.

Relaterade inlägg: