Vad händer om man går med obehandlad diabetes?

Innehållsförteckning

Vad händer om man går med obehandlad diabetes?

Vad händer om man går med obehandlad diabetes?

Hos personer med diabetes finns en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom såsom hjärtinfarkt och stroke. Båda typerna av diabetes kan leda till följdsjukdomar i kroppens små blodkärl. Högt blodsocker innebär även ökad risk för åderförfettning i de stora kärlen, något som kan leda till hjärtinfarkt eller stroke.

Hur länge kan man gå med obehandlad diabetes?

Sjukdomen kan försämras Den här försämringen kan pågå i många år, men det skiljer sig mellan personer hur snabbt det går. Försämringen beror dels på att kroppens celler blir mindre känsliga för insulin, dels på att bukspottkörtelns produktion av insulin minskar.

Kan jag själv kolla om jag har diabetes?

Att mäta glukoshalten i blodet är vanligt. Det görs framför allt för att undersöka om du har diabetes. Provet tas oftast med ett stick i fingret. Personer med diabetes som har en blodsockermätare kan ofta ta provet själv.

Vilka är de vanligaste orsakerna till typ 2 diabetes?

Det finns ingen fastställd orsak till varför du drabbas av typ 2-diabetes, men risken att utveckla sjukdomen är ofta ärftlig och påverkas till stor del av hur du lever. Risken att drabbas av typ 2-diabetes ökar om du: Är överviktig eller lider av fetma.

Varför går man ner i vikt vid diabetes?

Vid kostrådgivning till personer med diabetes typ 2 är det totala energiinnehållet av större vikt än fördelningen mellan kolhydrater, fett och protein. Så länge förbrukningen av energi överstiger energin tillförd via maten sker en viktminskning.

Hur behandlas typ 1-diabetes?

  • Behandlingen vid typ 1-diabetes består av att kontrollera blodsockervärdet och att ta insulin. Blodsockervärdet är det mått som anger hur mycket socker du har i blodet, och med insulin kan cellerna ta upp sockret som finns i blodet. Du kommer att få stöd, råd och uppmuntran från ett diabetesteam.

Vad är behandling av typ 1-diabetes?

  • Behandling av typ 1-diabetes. Förstora bilden. Det är sällan några problem att ta sina insulininjektioner själv. Behandlingen vid typ 1-diabetes består av att kontrollera blodsockervärdet och att ta insulin.

Kan typ 2-diabetes vara ärftligt?

  • Det har konstaterats att typ 2-diabetes kan vara ärftligt men det är även starkt kopplat till levnadsvanor. Eftersom sjukdomen kan orsaka flera skador som påverkar livskvaliteten är det viktigt att upptäcka diabetes, påbörja livsstilsförändringar och sätta in behandling så fort som möjligt.

Vilka är de vanliga följdsjukdomarna vid typ 2-diabetes?

  • De vanliga följdsjukdomarna vid obehandlad typ 2-diabetes är de kroniska komplikationerna som delas in i mikro- och makrovaskulära komplikationer. Vid mikrovaskulära komplikationer uppstår farliga kärlförändringar i de små blodkärlen som försörjer kroppen med syrerikt blod och energi.

Relaterade inlägg: