Vad är nutritionsstatus?

Innehållsförteckning

Vad är nutritionsstatus?

Vad är nutritionsstatus?

Nutritionsstatus är dels patientens näringstillstånd, dels faktorer som kan påverka närings- intaget. Sådana faktorer är bland annat aptit, tugg- och sväljsvårigheter, munhålans kondition, vissa fysiska handikapp, illamående samt måltids- och matvanor (5).

Vad är malnutrition för något?

Malnutrition betyder ”felnäring” och uppstår vid en obalans mellan intag och kroppens behov av energi och näringsämnen.

Hur bedömer man en persons näringstillstånd?

Beroende på vårdform behöver en riskbedömning utföras inom 24–48 timmar och därefter med regelbunden intervall. Riskbedömningen visar om en persons näringstillstånd och bakomliggande orsaker behöver utredas vidare så att förebyggande åtgärder kan sättas in för att undvika att en risk utvecklas till undernäring.

Vad betyder mna?

MNA® är ett screening- och bedömningsverktyg som kan användas för att identifiera äldre patienter som löper risk för undernäring. Denna guide hjälper dig att fylla i MNA® på ett korrekt sätt. Guiden förklarar de olika frågorna och beskriver hur poängen ska sät- tas och tolkas.

Hur förebygga malnutrition?

Att servera god mat och erbjuda trevliga måltider är ett bra sätt att förebygga undernäring och att främja hälsa i vård och omsorg. Att dela upp måltiden på en aptitretande förrätt, liten huvudrätt och dessert kan vara ett sätt att öka aptiten och möjligheten att äta för en person.

Relaterade inlägg: