Vad beror Vitalkapacitet på?

Innehållsförteckning

Vad beror Vitalkapacitet på?

Vad beror Vitalkapacitet på?

Vitalkapacitet är en lungvolym som anger hur mycket luft en människa kan blåsa ut efter en maximal inandning och ger en uppfattning om lungornas volym och funktion. Vitalkapaciteten varierar med lungstorleken och är således genetisk.

Vilka faktorer påverkar Lungvolymen?

Lungvolymen påverkar inte vår konditionsförmåga och är inte heller en begränsande faktor för kroppens syreupptag. Lungornas volym bestäms av hur stor bröstkorg man har. Män har av den anledningen ofta större lungvolym än kvinnor. Lungorna är så stora att vi inte använder dem fullt ut i vila.

På vilka sätt kan man höja Vitalkapaciteten?

En utbredd uppfattning är att personer i vuxen ålder inte kan påverka sin lungvolym. Forskare vid Mittuniversitetet har dock visat att det går. Efter ett träningsprogram, använt av dykare, ökade en grupp försökspersoner sin lungvolym med i genomsnitt fyra deciliter efter elva veckors träning.

Varför gör man Reversibilitetstest?

REVERSIBILITET. Ett viktigt delmoment i spirometri är reversibilitetstestet. I detta test undersöker man om det föreligger obstruktivitet som är reversibel (minskar) efter tillförsel av bronkvidgare. Vanligen utförs detta som en dynamisk spirometri med mätning av FEV1 med patienten omedicinerad.

Vad är bra lungkapacitet?

VC är normalt 5 liter för en vuxen men kan variera. FVC (forcerad vitalkapacitet), den största volym en person kan andas ut forcerat (med full kraft) efter en maximal inandning, anges i liter.

Vad är bra lungvolym?

Kvoten mellan FEV1 och den totala volymen kallas FEV%. Värdena jämförs med vad som kan förväntas av en frisk person av samma kön, ålder och längd. Hos en frisk man är den totala lungvolymen omkring 6 liter och hos en kvinna drygt 4 liter, men de individuella variationerna är stora.

Relaterade inlägg: