Vad är skillnaden på sociala avgifter och arbetsgivaravgifter?

Innehållsförteckning

Vad är skillnaden på sociala avgifter och arbetsgivaravgifter?

Vad är skillnaden på sociala avgifter och arbetsgivaravgifter?

Arbetsgivaravgiften är en social avgift, men begreppet sociala avgifter omfattar mer än så. Arbetsgivaravgifterna ska redovisas i arbetsgivardeklarationen. ... Skatteverket använder begreppet sociala avgifter som ett samlingsnamn för arbetsgivaravgifter, egenavgifterna som betalas av egenföretagare, och särskild löneskatt.

Vad är de sociala avgifterna?

  • De sociala avgifterna kan delas in i två kategorier: den lagstadgade arbetsgivaravgiften och de avtalade sociala avgifterna. Den lagstadgade arbetsgivaravgiften uppgår i normalfallet till 31,42 procent och beräknas på den anställdes lön samt på skattepliktiga kostnadsersättningar och förmåner.

Hur betalar man sociala avgifter för egenföretagare?

  • En arbetsgivare betalar sociala avgifter för varje anställd, främst genom så kallade lagstadgade arbetsgivaravgifter. Den som bedriver verksamhet som egenföretagare betalar själv in de sociala avgifterna i form av egenavgifter.

Vad är lagstadgade sociala avgifter?

  • Lagstadgade sociala avgifter. En arbetsgivare betalar sociala avgifter för varje anställd, främst genom så kallade lagstadgade arbetsgivaravgifter. Den som bedriver verksamhet som egenföretagare betalar själv in de sociala avgifterna i form av egenavgifter. Skatteverket använder begreppet socialavgifter som ett samlingsnamn för lagstiftade ...

Relaterade inlägg: