Vad är en SoL utredning?

Innehållsförteckning

Vad är en SoL utredning?

Vad är en SoL utredning?

Utredningen. Att utreda enligt socialtjänstlagen (SoL) innebär att samla in den information som behövs för att få fram ett beslutsunderlag för att kunna bevilja eller avslå en ansökan alternativt besluta om andra åtgärder. I beslutet ska det bland annat framgå: vad individen ansökt om.

Vad innebär anmälningsplikten i SoL?

I lagen står det att alla som får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa bör anmäla det till socialnämnden (14 kap. 1 c § SoL). Som privatperson har du möjlighet att vara anonym, men det förutsätter att du inte berättar vem du är när du kontaktar socialtjänsten.

Vilken betydelse har det för frågan om inledande av utredning enligt SoL 11 1 Att ärende väcks genom en anmälan av en enskild person eller en myndighet?

Genom att besluta om att inleda utredning enligt 11 kap 1 § socialtjänstlagen uppstår ett ärende. En enskild person kan ha flera ärenden hos socialnämnden beroende på att flera frågor kan ha väckts.

Vad är bistånd enligt socialtjänstlagen?

Personer med funktionsnedsättning som behöver stöd i sin dagliga livsföring kan ansöka om bistånd hos kommunen. De insatser som beviljas syftar till att stärka den enskildes möjligheter att leva ett självständigt liv. Insatserna kan till exempel vara boendestöd eller särskilt boende.

Vad betyder förhandsbedömning?

Förhandsbedömningen innebär att socialtjänsten bildar sig en uppfattning om den enskildes situation och inställning till att ta emot stöd med utgångspunkt från anmälans innehåll.

Vad är en förhandsbedömning?

En förhandsbedömning är en första bedömning av utsatta personers hjälpbehov. Inom socialtjänsten kan förhandsbedömningar bara ske i frågor där socialnämnden själva avgör om en formell utredning ska öppnas eller inte.

Relaterade inlägg: