Hur många överlever aggressiv bröstcancer?

Innehållsförteckning

Hur många överlever aggressiv bröstcancer?

Hur många överlever aggressiv bröstcancer?

Idag är det uppskattningsvis 5 500 kvinnor som lever med spridd bröstcancer och 1 500 kvinnor insjuknar årligen. Man kan leva olika länge med sjukdomen, men i genomsnitt lever hälften av dessa patienter kortare än tre år2.

Hur vet man om bröstcancer har spridit sig?

Undersökningar. För att ta reda på om sjukdomen har spridit sig till lymfkörtlar som finns djupare in i kroppen krävs undersökning med röntgen, ultraljud, datortomografi eller magnetkamera. Positronemissionstomografi – PET – är en metod som också kan användas för att upptäcka metastaser.

Hur lång tid tar det att utveckla bröstcancer?

Symtom på cancer Cancer utvecklas under lång tid. Det kan ta 20 år eller mer från den första sjuka cellen tills en tumör upptäcks. Därför dröjer det ofta länge innan man får några besvär.

Hur många får tillbaka bröstcancer?

Tumörstorlek och spridning avgör risk Högst risk för återfall med spridd cancer, cirka 40 procents risk över en 15-årsperiod, hade kvinnor med stora tumörer och fyra eller fler cancerdrabbade lymfkörtlar. För kvinnor med mycket små tumörer och friska lymfkörtlar var den 15-åriga risken runt tio procent.

Relaterade inlägg: