Vad menas med anhörigstöd?

Innehållsförteckning

Vad menas med anhörigstöd?

Vad menas med anhörigstöd?

Syftet är att minska de anhörigas psykiska och fysiska belastning. ... För en del personer handlar det om att få hjälp med insatser som den närstående behöver, för andra handlar det om att de själva behöver få information eller utbildning av kommunen.

Vad säger lagen om anhörigstöd?

Bestämmelsen lyder enligt 5 kap. 10 § socialtjänstlagen – Personer som vårdar eller stödjer närstående: Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående som har funktionshinder.

Vad betyder Anhöriggrupper?

I en anhöriggrupp eller anhörigcirkel får anhöriga träffa andra anhörigvårdare. De anhöriga träffas i en mindre grupp och pratar och ger varandra stöd under trivsamma former. De får prata om sina känslor och får hjälp att bearbeta dessa.

Vilka skyldigheter har jag som anhörig?

Som anhörig har man enligt lagtexten inga skyldigheter att ge vård eller stöd till närstående oavsett relation. Anhörigvård ska alltid grundas på frivillighet.

Vad menas med SOS syndromet?

SOS är något som man brukar säga drabbar dem som är anhöriga eller närstående till någon som är svårt sjuk. I dag tänker jag främst på dem med demenssjukdom.

Relaterade inlägg: