När man inte kan skriva eller läsa?

Innehållsförteckning

När man inte kan skriva eller läsa?

När man inte kan skriva eller läsa?

Dyslexi är en funktionsnedsättning i hjärnan som innebär att man har svårt att lära sig läsa, stava och förstå en skriven text. Om man har dyslexi har vissa funktioner i hjärnan som styr språket inte utvecklats normalt. Det är dock viktigt att påpeka att en dyslektisk person inte är mindre intelligent.

Vilka människor kan skriva och läsa idag?

Förr i tiden var det bara eliten som kunde läsa och skriva. Den nivå av läs- och skrivkunnighet som vi ser i världen idag är en relativt ny företeelse och utvecklingen har gått snabbt. År 1820 var en av tio läs- och skrivkunnig. 1930 var det en tredjedel och idag (2014) har vi nått 85 procent globalt.

Hur många människor i världen kan inte skriva?

Drygt 770 miljoner vuxna människor i världen kan inte läsa en bok eller skriva sitt eget namn. Av dessa är över 60 procent kvinnor (4). Men problemet består inte bara i att flickor inte får lära sig läsa och skriva.

När blev Sverige Läskunnigt?

Genom att undersöka de betyg som prästerna noterat i husförhörslängderna kan man konstatera att läskunnigheten i Sverige var hög redan vid mitten av 1700-talet: uppskattningsvis 70–90 procent av svenskarna kunde då läsa. Kring sekelskiftet 1800 hade andelen ökat till över 90 procent.

Relaterade inlägg: