Vad betyder betsat?

Innehållsförteckning

Vad betyder betsat?

Vad betyder betsat?

Bets innebär att betsen tränger in i träet. Betsen färgar träet utan att ta bort träets ådring. Lasyr är en tunn s.k. täckfärg och tränger inte in i träet på samma sätt som bets gör. Det gör att lasyr tar bort en del av träets ådring.

Vad är betsa trä?

Betsa trä är ett vackert sätt att färgsätta till exempel en möbel eller träpanel, samtidigt som träets ådring och struktur framhävs. Klarlacka efter betsning så får du en mycket tålig yta. Vill du behålla träets naturliga färg väljer du att enbart lacka.

Hur får man Furu att se ut som ek?

Är du trött på dina gamla ekmöbler och loppisfyndade prylar i furu? Med träbets kan du ett träslag att se ut som ett helt annat! Förvandla dina trämöbler enkelt med bets och ge liv åt dina gamla möbler. Innan du börjar kan det vara bra att fundera över vilken typ av bets som passar för den yta du vill behandla.

Hur många lager bets?

Lägg på betsen med en pensel eller svamp i träets längdriktning. Arbeta in betsen ordentligt med en svamp eller luddfri trasa för ett så jämnt slutresultat som möjligt. Då kan du också styra hurpass framträdande ådringen skall vara. Lägg på ett eller flera lager bets – beroende på hur täckande resultat du vill ha.

Vad är Oljebets?

Oljebets är en färdig betslösning som består av pigmenterad olja. Den är inte lika transparent som Äkta bets eller lackbets men ger istället en jämnare infärgning. Oljebetsen ger även ett bra grundskydd samtidigt som träytan får en mjuk träkänsla.

Relaterade inlägg: