Vad är ett arbetstidsavtal?

Innehållsförteckning

Vad är ett arbetstidsavtal?

Vad är ett arbetstidsavtal?

Det är relativt vanligt att tjänstemän i vissa funktioner har så kallad oreglerad arbetstid. Det innebär att tjänstemannen till stor del själv tar ansvar för och planerar sitt arbete och bestämmer över hur arbetstiden ska förläggas.

Vad innebär Övertidskompensation?

Kollektivavtal ger dig rätt till kompensation för övertid Huvudregeln är att du har rätt till övertidskompensation om det finns kollektivavtal . Det innebär att arbetsgivaren kompenserar dig i form av pengar ( övertidsersättning ) eller i ledig tid (kompensationsledighet) för den tid du jobbat över.

Hur mycket Flex får man ha?

Normalt finns det inga regler om flextid i centrala kollektivavtal utan arbetsgivaren bestämmer själv villkoren. I vissa fall kan det finnas reglerat i lokala arbetstidsavtal. Flextid kan även tillämpas under lunchen men även där måste det finnas tydligt angivna tidsramar. Lunchen bör dock vara minst 30 minuter.

Vad är Förtroendetid unionen?

Med förtroendearbetstid avses sådan arbetstid som en anställd med hänsyn till sina arbetsuppgifter har förtroendet att själv disponera och en överenskommelse om detta ska träffas.

Vad innebär årsarbetstid?

  • Årsarbetstid innebär att arbetstiden för ett helt år fastställs vid ett tillfälle. Arbetstiden förläggs utifrån arbetstagarnas önskemål samt verksamhetens behov. Om årsarbetstid tillämpas finns även en timbank för aktuellt år med plus- och minustid. Delade turer.

Vad är arbetstid enligt kollektivavtal?

  • Arbetstid enligt kollektivavtal. I kollektivavtal regleras vad som är ordinarie arbetstid och vad som är övertid i branschen samt hur arbete utöver ordinarie arbetstid ersätts. Ordinarie arbetstid för tjänstemän är högst 40 timmar per helgfri vecka enligt de flesta kollektivavtal, men det är vanligt med företagsavtal med kortare arbetstid.

Vad är sammanlagd arbetstid och övertid?

  • Den sammanlagda arbetstiden (ordinarie arbetstid och övertid) får vara högst 48 timmar per vecka i genomsnitt under fyra månader. Alla anställda ska ha minst elva timmars nattvila (sammanhängande ledighet) varje dygn och minst 36 timmars sammanhängande veckovila utan beredskapstid varje vecka.

Vad är ordinarie arbetstid?

  • Ordinarie arbetstid är högst 40 timmar per vecka. Du har rätt till ett schema minst två veckor i förväg och arbetsgivaren måste föra anteckningar om jourtid, övertid och mertid. Den sammanlagda arbetstiden (ordinarie arbetstid och övertid) får vara högst 48 timmar per vecka i genomsnitt under fyra månader.

Relaterade inlägg: