Är AvtL dispositiv?

Innehållsförteckning

Är AvtL dispositiv?

Är AvtL dispositiv?

Lag (1915:218) om avtal och andra rättshandlingar på förmögenhetsrättens område (AvtL), även känd som avtalslagen, är i sin karaktär både dispositiv och tvingande. ... Reglerna är dispositiva på grund av att det i andra lagar kan finnas andra regler rörande slutande av avtal som ska tillämpas.

Vad menas med termen Indispositiv?

Dispositiv lagstiftning innebär att man t. ex. kan avtala bort en lag. Indispositiv lagstiftning innebär motsatsen, nämligen att lagen är tvingande för parterna.

Är hela avtalslagen dispositiv?

Avtalslagen är alltså en dispositiv lag, vilket betyder att parterna har möjligheten att bestämma att reglerna i avtalslagen inte ska gälla i deras avtal. Det gäller alltså att ha koll på övriga lagar, som t ex köplagen.

Är alla bestämmelser i Kkl Indispositiva?

Konsumentköplagen, Konsumenttjänstlagen samt Lag om distansavtal och avtal utanför affärslokaler (även kallad distanshandelslagen) är alla exempel på lagar som är tvingande till konsumentens fördel.

Är hyreslagen dispositiv?

När det kommer till hyreslagen är huvudregeln att lagen är tvingande till hyresgästens fördel och att parterna inte kan avtala om mindre förmånliga regler för hyresgästen än vad som står i hyreslagen. ... I den s.k. hyreslagen finns därför vissa tvingande bestämmelser som i de flesta fall skyddar hyresgästen.

Är hela köplagen dispositiv?

Köplagen, som är tillämplig i din situation, är en sådan dispositiv lag. Det innebär att ni i första hand ska se till vad ni avtalat om, och sedan fylla ut med hjälp av köplagens bestämmelser.

Är köplagen dispositiv eller Indispositiv?

Exempel på dispositiv lagstiftning är 3 § köplagen (1990:931) som uttryckligt anger att "lagens bestämmelser tillämpas inte i den mån annat följer av avtalet, av praxis som har utbildats mellan parterna eller av handelsbruk eller annan sedvänja som måste anses bindande för parterna."

Relaterade inlägg: