Vad menas med att dopa sig?

Innehållsförteckning

Vad menas med att dopa sig?

Vad menas med att dopa sig?

Dopning är ett samlingsnamn för användande av hormonpreparat och andra läkemedel för att öka musklernas styrka och volym. Användande av dopningsmedel räknas idag som ett samhällsproblem, eftersom det är vanligt förekommande utanför tävlingsidrotten.

Varför ska man dopa sig?

Inom idrott på elitnivå används dopningsmedel för att förbättra den fysiska prestationen i syfte att vinna tävlingar, lösa viktproblem och minska smärta. Inom motionsidrotten, det vill säga vid träning utan några tävlingsambitioner, är det vanligaste motivet att förbättra sitt utseende och bli mer muskulös.

Vad gör dopningsmedel med kroppen?

Dopningsmedel kan ge effekter och bieffekter i flera av kroppens organsystem. När man tar anabola androgena steroider (AAS) aktiveras speciella androgena receptorer som finns i musklerna, könsorganen, skelettet, levern, njurarna, fettvävnaden, hjärnan och andra organ.

Hur påverkar dopingen idrotten?

Resultatet visade att idrottarna upplevde doping som något orättvist och fusk. Det framkom att idrottarna blev påverkade av andra idrottares dopingbruk känslomässigt, resultatmässigt och i sitt idrottsutövande. Det framkom också en icke existerande påverkan av andra idrottares dopingbruk bland några av idrottarna.

Relaterade inlägg: