Vad händer om man blir häktad?

Innehållsförteckning

Vad händer om man blir häktad?

Vad händer om man blir häktad?

Efter att häktningen är beslutad ska åklagaren väcka åtal senast inom 14 dagar, men den tiden kan i vissa fall förlängas efter beslut av domstolen. Bestämmelser om häktning finns i 24 kapitlet, 1–5 och 18 §, i rättegångsbalken.

Vad betyder omhäktning?

Den som på sannolika skäl är misstänkt för ett brott som kan ge fängelse i minst ett år får häktas, om det finns risk att personen håller sig undan, undanröjer bevis eller fortsätter sin brottsliga verksamhet. Det är domstolen som beslutar om häktning efter begäran från åklagare.

Hur länge kan man sitta häktad?

  • Det är domstolen som fattar beslut om häktning och som misstänkt kan man sitta häktad i upp till 14 dagar innan åtal väcks av åklagaren. Den tiden kan förlängas om det finns skäl för det, vilket inte är ovanligt.

När ska den misstänkte vara häktad?

  • Om den misstänkte är häktad ska domstolen hålla huvudförhandling, eller rättegång, inom en till två veckor efter det att åtal har väckts. Efter rättegången bestämmer domstolen om den misstänkte är skyldig eller inte. Om man är missnöjd med domen kan den överklagas till en högre instans.

När placeras häktade personer i häkte?

  • Gripna och anhållna personer placeras normalt i polisarrest vid en polisstation. Häktade personer placeras i häkte, som Kriminalvården ansvarar för. Om den häktade inte har vissa restriktioner får han eller hon umgås med andra häktade.

Relaterade inlägg: