Vad menas med askgravlund?

Innehållsförteckning

Vad menas med askgravlund?

Vad menas med askgravlund?

Gemensam askgravlund, askgravplats Gemensam askgravlund är gravsättning av aska inom ett angivet område utan gravrätt, mer likt en minneslund men av mindre anonym karaktär. Anhöriga tillåts vara med vid gravsättning och den gravsattas namn, födelse- och dödsdatum graveras på en namnplatta.

Vad innebär Asklund?

Minneslunden och Asklunden är två helt anonyma gravskick utan gravrätt. I minneslunden grävs askan ner på en gräsyta, men den sprides ovan mark i asklunden. ... På många kyrkogårdar gravsätts inga askor under vinterhalvåret på grund av tjälen.

Hur fungerar askgravlund?

Vad är en askgravlund? En askgravlund är en variant av en minneslund, men med ett par viktiga skillnader: dels får anhöriga vara med vid gravsättningen, och dels får namnet av den avlidne finnas i askgravlunden. En namnskylt eller plakett kan sättas upp för att hedra den avlidne och tas bort efter ca 25 år.

Vad är en Urngrav?

Urnsättning är den typ av gravsättning när urnan sänks ned och begravs i jord, likt en traditionell jordbegravning fast med urna i stället för med kista. En urnsättning är inte alls lika brådskande som en jordbegravning med kista. Du har ett helt år på dig att gravsätta urnan efter kremeringen.

Vad kostar det att få en gravplats?

Avgifter. Grav och gravsättning i askgravplats bekostas via begravningsavgiften. Vid gravsättning betalar dödsboet en avgift för namnpresentation och underhåll av densamma i 25 år, samt för tyghölje. Avgiften är för närvarande 5 000 kronor inklusive moms.

Vad kostar det att ligga i minneslund?

Den avlidnes kropp kan kremeras, sedan gravsätts askan eller strös i en minneslund. Kostnaden för detta är cirka 5 000 kronor.

Vad säger man vid en Urnsättning?

Defilering, det vill säga att anhöriga tar farväl genom att lägga en blomma, går bra att ha även vid urnsättning. Handbuketten läggs då ned efter att urnan har sänkts ner i graven. Om urnsättningen sker vid ett senare tillfälle, när begravningsceremonin redan har ägt rum, brukar endast de närmast anhöriga vara med.

Relaterade inlägg: