Vad menas med avlämnandet av varan?

Innehållsförteckning

Vad menas med avlämnandet av varan?

Vad menas med avlämnandet av varan?

När det gäller konsumentköp krävs det att köparen fått har fått varan i sin besittning (i sin ägo) för att varan ska anses vara avlämnad (6 § KköpL). Detta innebär att säljaren bär risken ända fram tills dess (8 § KköpL). Alltså bär säljaren risken längre vid konsumentköp än vid andra köp.

När anses en vara överlämnad?

Överlämna och avlämna Säljaren är efter avlämnandet fri från ansvar över varan. Ett avlämnande kan ske innan varan är i kundens besittning. Exempelvis kan en vara bli avlämnad till en transportör, exempelvis posten, som i sin tur ska frakta varan till köparen. I sådana fall har inte säljaren längre ansvar för varan.

Vad betyder avlämnande?

Avlämnande är ett begrepp som förekommer särskilt ofta vid frågor om köp och transport. En vara kan bli avlämnad till en köpare antingen genom att köparen hämtar varan eller får den transporterad till sig. När en vara blir avlämnad, innebär det att vissa skyldigheter övergår från säljaren till köparen.

När ska varan avlämnas?

Huvudregeln för tidpunkten när varan ska avlämnas är inom rimlig tid från köpet. Varans art och beskaffenhet får ge ledning till vad som kan ses som rimlig tid. Vid konsumentköp avlämnas varan oftast direkt vid köpet. Konsumenten och säljaren kan avtala om annan tidpunkt för avlämnande, t.

Varför är det viktigt att veta när risken övergår?

riskens övergång ska ske vid en annan tidpunkt än som framgår av lag. Det är därför viktigt att ha klart för sig vad man faktiskt kommit överens om eller vad som blir konsekvensen av inte avtala om en specifik fråga. Risken för varan går även i konsumentköp över på köparen när varan avlämnas, se 8 § KköpL (här).

När en vara är avlämnad övergår ansvaret till köparen?

Om transporten ska ske inom sådan ort ska varan anses vara avlämnad när varan överlämnas till köparen, 7 § första stycket KöpL. Om transporten ska ske utanför sådan ort är utgångspunkten att avlämnandet anses ske redan när varan överlämnas till den aktuella transportören om parterna inte har avtalat om något annat.

När är en vara i besittning?

Att (med eller utan rätt) inneha någon sak. Att besitta något innebär att man har saken under omedelbar kontroll. En bil stående på gatan besitts av den som har nycklarna till bilen.

Relaterade inlägg: