Hur ska en stomi hanteras?

Innehållsförteckning

Hur ska en stomi hanteras?

Hur ska en stomi hanteras?

Patienten ska informeras om att det går bra att duscha utan stomibandage. Det går även bra att duscha, bada och bada bastu med ett stomibandage. Värm gärna den nya påsens hudskyddsplatta, till exempel mellan händerna eller under patienten, innan den sätts på. Tryck och massera fast påsen, speciellt noga runt stomin.

Vad bör man tänka på vid skötseln av en stomi?

Använd bara mjuka kompresser och ljummet vatten för att göra rent huden runt stomin. Undvik att använda tvål eller lösningsmedel. Använd bara material och medel som din stomiterapeut har rekommenderat eller skrivit ut. Huden ska vara torr innan du sätter på ett nytt stomibandage.

Vad är en stomi i magen?

  • En stomi är en öppning på magen som är gjord av din tarm. Öppningen görs av en kirurg under en operation. Tarmen tas då genom magens vägg och upp på huden där den sys fast. Efter operationen rinner urin eller gas och avföring ut genom stomin i samma takt som den bildas i kroppen.

Kan du bli förstoppad om du har en stomi på tjocktarmen?

  • Stomi kan behövas om du har en sjukdom eller har skadat dig. ... Förstoppning. Det finns en risk att du blir förstoppad om du har en stomi på tjocktarmen. Det är ingen större skillnad jämfört med att inte ha en stomi. Läs här vad du kan göra för att undvika att bli förstoppad.

Vad innebär stomioperationen?

  • Stomioperationen innebär att den del av din urinblåsa (urostomi), tunntarm (ileostomi) eller tjocktarm (kolostomi) som är drabbad av sjukdom eller skada och inte kan läka naturligt tas bort. Under operationen skapar kirurgen dessutom en stomi, dvs. en öppning på magen där avföring eller urin kan tömma sig från kroppen.

Relaterade inlägg: