Vad innebär det att ge stamceller?

Innehållsförteckning

Vad innebär det att ge stamceller?

Vad innebär det att ge stamceller?

Stamceller är omogna celler som finns i benmärgen och som kan utvecklas till celler med olika funktioner. De kan bilda vita och röda blodkroppar samt blodplättar. Vid en transplantation letar sig stamcellerna in i benmärgen för att bilda nya friska blodceller.

Vad innebär det att donera blodstamceller?

Genom att ge en sjuk människa nya blodstamceller kan de bilda ny, frisk benmärg och nytt, friskt blod. Men för att det här ska fungera, krävs att givare och mottagare har samma HLA-typ. Enkelt uttryckt är HLA en sorts markörer på cellerna, som hjälper kroppens immunförsvar att känna igen främmande celler.

Är det farligt att donera stamceller?

Riskerna med skörden är alltså små, men det kan bli komplikationer när man ska sticka i blodkärlen – till exempel blåmärken. Under din donation får du också ett ämne som gör att blodet inte levrar sig. En del givare känner av detta som pirrningar i kroppen. Men det går över när proceduren är slut.

Vad innebär det att gå med i tobiasregistret?

Tobiasregistret är det svenska registret för blodstamceller. Genom registret finner sjuka människor passande givare av blodstamceller. med idag, så kanske du kan rädda någons liv imorgon. Tobiasregistret är det svenska registret för blodstamceller.

Hur fungerar tobiasregistret?

Registret startades 1992 av föräldrarna till Tobias Storch som avled 17 år gammal i väntan på stamceller. Tobiasregistret matchar patient med lämplig givare i Sverige eller utomlands. Tobiasregistret har 204 135 registrerade donatorer. ... Varje år utförs cirka 300 blodstamcellstransplantationer i Sverige.

Relaterade inlägg: