Vad menar med helhetssyn?

Innehållsförteckning

Vad menar med helhetssyn?

Vad menar med helhetssyn?

En helhetsbild innebär att man har kunskap om patientens sjukdom, sociala omständigheter och familjehistoria [19]. Helhetssynen är speciellt viktigt när patienten har psykiska och sociala problem [18] eller söker för kom- plexa och känsliga problem [19].

Vad innebär helhetssyn i vård och omsorg ge exempel på hur man kan arbeta med helhetssyn?

Patienten i fokus - inte sjukdomen En stor hänsyn tas till individuella önskemål, självbestämmande, personlig integritet och patientens värdighet. Som patient får man vara delaktig i vården på sina egna villkor. Det är individen som är i centrum. Personalen ser de boende som gäster och inte som patienter.

Vad menas med att man ska ha en helhetssyn på en person som är i behov av insatser?

Helhet innebär att alla patienter har olika behov men alla har psykiska, fysiska, sociala och existentiella behov och problem som den palliativa vården behöver kunna identifiera och möta.

Vad menas med helhetssyn i palliativ vård?

Palliativ vård kännetecknas av en helhetssyn på människan. Genom att stödja individen att leva med värdighet, med största möjliga välbefinnande och livskvalitet i samband med obotlig sjukdom där livets slut närmar sig. En god palliativ vård ska omfatta alla, oavsett ålder och diagnos.

Relaterade inlägg: