Vad innebär bar mitzvah?

Innehållsförteckning

Vad innebär bar mitzvah?

Vad innebär bar mitzvah?

När en judisk pojke blir bar mitzva - judendomens motsvarighet till den kristna konfirmationen - är en de viktigaste höjdpunterna i hans liv. Vid denna övergångsrit upphör han att vara pojkte för att blli man och religiöst myndig.

Vad är judendomens budskap?

Den judiska tron Gud är god och kräver av människorna att de också ska vara goda. Människan är enligt judendomen skapad till Guds avbild och de som följer Guds bud kommer att belönas för detta. De som är onda kommer att straffas. Judarna anser inte att Jesus var Messias (se viktiga begrepp).

När utförs bar mitzvah?

När pojkar är 13 år uppnår de bar mitzva - religiös myndighetsålder. Sedan är de medlemmar i församlingen. Flickor gör det redan när de är 12 år och blir då bat mitzva. Dessförinnan har de (pojkar och flickor) under ett års tid fått grundläggande undervisning i bibelkunskap och hebreiska.

Hur firas bar mitzva bat mitzva?

Bar mitzva och bat mitzva brukar traditionellt uppmärksammas genom en festlighet eller vid en gudstjänst i synagogan där personen i fråga kan få läsa ett avsnitt av Tora - ofta de tio budorden - på hebreiska.

Relaterade inlägg: