Vad innebär att periodisera?

Innehållsförteckning

Vad innebär att periodisera?

Vad innebär att periodisera?

Periodisering är en grundläggande princip inom redovisning som innebär att utgifter ska kostnadsföras under den period då den underliggande resursen förbrukas, liksom att inkomster ska tas upp som intäkter under den period då de faktiskt intjänas, även om kassaflödet (betalningen) i praktiken genomförs under en annan ...

Vad måste periodiseras?

Har du varor eller tjänster som levererats/utförts innan bokslutsåret, men ännu inte skickat fakturan innan bokslutsdatumet så ska dessa periodiseras. Ett annat exempel är om du mottagit varor eller tjänster under räkenskapsåret, men ännu inte fått någon faktura. Typiska exempel är el- och hyreskostnader.

Vad innebär en förutbetald intäkt?

En förutbetald intäkt kommer under den aktuella perioden, men avser något som ska utföras under nästföljande period. Det kan vara inkomster från prenumerationer, försäkringspremier, hyror eller annat som betalas i förväg och kommer inte att gälla förrän längre fram.

Måste man periodisera försäkringar?

Undantag från periodisering enligt K1-reglerna Särskilda regler gäller dock för offentliga stöd, skadestånd och försäkringsersättningar. Har företaget pågående arbeten redovisas de i takt med fakturering oavsett om de utförs på löpande räkning eller till fast pris. Du ska inte heller periodisera förutbetalda intäkter.

Relaterade inlägg: