Vad innebär att man gör en HACCP?

Innehållsförteckning

Vad innebär att man gör en HACCP?

Vad innebär att man gör en HACCP?

HACCP betyder Hazard Analysis and Critical Control Points (Faroanalys och kritiska styrpunkter). Det är en modell där du som företag identifierar riskerna samt hittar, styr och kontrollerar de punkter i processen som är särskilt kritiska.

Vad är HACCP & Hur kom HACCP till?

Benämningen HACCP kommer från de engelska orden Hazard Analysis and Critical Control Points, identifiering av faror och kritiska styrpunkter. Codex Alimentarius publicerade redan i slutet av 1960-talet den första anvisningen om hur HACCP-förfarandet ska tillämpas.

Vilka av följande alternativ är exempel på grundförutsättningar gällande livsmedelshantering?

Grundförutsättningarna är: utbildning, personlig hygien, vatten, skadedjur, rengöring, utformning och underhåll av lokaler och utrustning, temperatur, mottagning och avfall.

Vilken organisation har vidareutvecklat HACCP principerna?

Grunderna för HACCP-metoden har utvecklats av och fortsätter att utvecklas av Codex Alimentarius. Codex Alimentarius är en organisation inom FN.

Vad menas med hälsofara?

Hälsofaror kan vara mikrobiologiska (bakterier, svampar, virus), fysiska (främmande ämnen ex. glas, hårstrån) eller kemiska (rengöringsmedelsrester, allergener). Tänk igenom på vilket sätt man kan förebygga eller styra varje fara.

Vad är en kritisk styrpunkt CCP i butiken?

En kritisk styrpunkt (CCP) är ett steg i livsmedelshanteringen som måste vara under kontroll för att konsumenterna inte ska komma till skada av någon hälsofara i maten. ... Varmhållning av färdiglagad mat är en kritisk styrpunkt då bakterietillväxt kan ske om maten varm- hålls under 60°C.

För vem gäller livsmedelslagen?

Vad säger lagstiftningen om vår mat? Numera är nästan alla regler om livsmedel utarbetade inom EU, och gäller för hela EU. I Sverige gäller även nationella regler om livsmedel i form av lagar, förordningar och Livsmedelsverkets föreskrifter.

Vad är exempel på en grundförutsättning?

Grundförutsättningar Grundförutsättningarna skall vara ett stöd för att i rutiner eliminera faror från råvaror, hantering, process och omgivning samt att livsmedel inte skall tillföras föroreningar från miljön och att en produkt inte skall förorenas av andra produkter.

Vilka är grundförutsättningarna?

Konsumenterna ska vara trygga med att maten hanteras i fräscha, välstädade lokaler, på rätt sätt, med bra hygien och av professionell personal. Basen för det är de så kallade grundförutsättningarna (GHP - God HygienPraxis), som alla livsmedelsföretag måste uppfylla.

Relaterade inlägg: