Vad innebär basala hygienrutiner i praktiskt vårdarbete?

Innehållsförteckning

Vad innebär basala hygienrutiner i praktiskt vårdarbete?

Vad innebär basala hygienrutiner i praktiskt vårdarbete?

Basala hygienrutiner är den viktigaste åtgärden för att förebygga smittspridning i vårdarbete. De skall därför alltid tillämpas i alla vårdsituationer och av all personal oavsett om det finns en känd smitta eller inte. Basala hygienrutiner innebär: God handhygien (handdesinfektion och ibland också handtvätt).

Vad innebär patientnära arbete?

Direkt patientnära arbete definieras som fysisk kontakt med patient som undersöks, vårdas eller behandlas. ... Exempelvis städning i lokaler där vård, behandling och undersökning utförs, hantering av material och utrustning som används till patient liksom köksarbete inom vårdlokaler.

Vilka rutiner ingår i de basala hygienrutinerna?

Basal hygien omfattar handhygien och användning av arbetskläder, skyddshandskar och skyddskläder – det vill säga åtgärder som ska tillämpas i den direkta vården och omsorgen för att förebygga vårdrelaterade infektioner.

När ska Plastförkläde användas?

Plastförkläde ska användas när man kommer i direkt kroppskontakt, eller riskerar att komma i kontakt med kontaminerat/nedsmutsat material, så arbetsdräkten blir kontaminerad. T. ex vid hjälp med hygien, hjälp vid toalettbesök, bäddning av säng, såromläggning och undersökning av patient i säng.

Vad innebär handdesinfektion?

Desinfektionssprit, handsprit eller alkoholbaserat handdesinfektionsmedel, är en typ av desinfektionsmedel som främst används inom vård och omsorg för att undvika överföring av smitta. Handsprit finns både i lättflytande form och i gelform.

Vad gör en hygiensjuksköterska?

Det är sjuksköterskan som leder och planerar omvårdnadsarbetet, sköter medicinering, provtagning, sårvård, undersökningar och för journalanteckningar över patienternas tillstånd.

Relaterade inlägg: