Vad händer under avtalsrörelsen?

Innehållsförteckning

Vad händer under avtalsrörelsen?

Vad händer under avtalsrörelsen?

När ett kollektivavtal löper ut ska parterna komma överens om ett nytt. Denna förhandlingsprocess kallas avtalsrörelse . ... För att förändra eller teckna ett nytt kollektivavtal måste Unionen föra fram sina, det vill säga medlemmarnas, krav och förhandla med en arbetsgivarorganisation. Detta sker under en avtalsrörelse.

Hur går avtalsrörelsen?

Elektrikerna tecknar kollektivavtal – avtal som reglerar dina anställningsvillkor. När kollektivavtalen ska omförhandlas med arbetsgivarna så kallas det avtalsrörelse. En avtalsrörelse omfattar både löner och arbetsvillkor.

Vad innebär märket lön?

Sedan avtalsrörelsen 1998 har industrin haft en lönenormerande roll för arbetsmarknaden. De villkor som industrins parter kommer överens om ska fungera som ett kostnadstak för löneutvecklingen även inom andra branscher. Man säger att industrin sätter ”märket”.

Vad menas med märket?

Den mest internationellt konkurrensutsatta sektorn är först ut när nya kollektivavtal ska förhandlas och löneökningsnivån som fackförbund och arbetsgivare kommer överens om kallas "märket".

Vad händer när kollektivavtalet löper ut?

När ett kollektivavtal har löpt ut har fredsplikten upphört. Ett fackförbund kan därför varsla om stridsåtgärder – exempelvis strejk – för att få igenom sina krav. ... Avtalet reglerar hur förhandlingarna om kollektivavtalen mellan de olika parterna som har undertecknat avtalet ska gå till.

Hur mycket höjs lönen 2020?

Från 1 november 2020 höjs lönerna med 774 kronor per månad och heltidsanställd. Alla garanteras 80 procent generellt (619 kronor) och 20 procent fördelas lokalt. ... Exempelvis får den som jobbar 70 procent en höjning med 70 procent av 774 respektive 580 kronor.

Vad innebär märket 2020?

Nu har man fått fram ”märket”. Märket hamnar på 5,4 procent i löneökningar inklusive avsättning till delpension, i ett 29 månader långt avtal som träder i kraft i november 2020 och löper ut den . ... Avtalen ger ett värde på 3 procent den 1 november 2020 och 2,4 procent den .

När får man löneförhöjning?

Du kan ha rätt till löneökning När och hur mycket din lön ska justeras framgår i ditt kollektivavtal. I de flesta avtal revideras lönen en gång per år. Om din arbetsgivare inte är bunden till något kollektivavtal måste du själv komma överens med arbetsgivaren om när lönen ska revideras.

Relaterade inlägg: