Vad är målet med tillvaron för en hindu?

Innehållsförteckning

Vad är målet med tillvaron för en hindu?

Vad är målet med tillvaron för en hindu?

Shiva är vid sidan av Vishnu hinduismens högsta gud. För en hindu är det slutgiltiga målet att komma loss från samsara, det eviga kretsloppet av återfödelse. ... De viktigaste tankarna inom hinduismen är därför tron på själavandring och karma.

Vad anser hinduer sker när man når befrielse från kretsloppet?

Målet för människan är att bli fri från återfödelsens kretslopp, samsara, och att få uppgå i det gudomliga (brahman). Då först får man evig ro. Denna befrielse kallas moksha. ... Målet för den enskilde själen, atman, är att få återförena sig med brahman.

Vilka tankar finns det kring rent och orent i hinduismen?

Döden anses vara oren och efter att ha kommit i kontakt med orenhet måste man rena sig. Eld och rinnande vatten är renande, det är därför många hinduer badar i den heliga floden Ganges där vattnet rinner i strida strömmar.

Hur ser buddhismen på att bryta kretsloppet?

Buddhismen räknar inte med existensen av någon själ i samsara, då buddhismen inte tror på ett bestående jag (anatman). Buddhismen talar istället om orsak och verkan. Det här livet och dess karma utgör en orsak till nästa liv, som blir verkan. Buddhismen betraktar existensen som ett ständigt kretslopp av återfödelse.

Relaterade inlägg: