Vad Multisjuklighet och polyfarmaci innebär?

Innehållsförteckning

Vad Multisjuklighet och polyfarmaci innebär?

Vad Multisjuklighet och polyfarmaci innebär?

Det innebär att äldre är en utsatt grupp för multisjuklighet och polyfarmaci. Multisjuk beskrivs som en person över 75 år, bor i ordinärt boende och som under en period av tolv månader har varit inskriven i slutenvården tre eller fler gånger med diagnoser ur olika diagnosgrupper enligt ICD-).

Vad menas med att äldre ofta har komplexa behov?

En vanlig definition innebär att en person är multisjuk om han eller hon: är minst 75 år. har minst tre diagnoser från olika diagnosgrupper. har vårdats på sjukhus minst tre gånger under det senaste året.

Vad menas med polyfarmaci?

Då en patient har över 5 läkemedel i bruk på en och samma gång talar man om polyfarmaci. Samtidig användning av flera läkemedel ökar risken för negativa biverkningar och läkemedelsinteraktioner. I sådana fall kan läkemedelsbehandlingens effekter ändra, öka, minska eller ändra karaktär.

Vad är sköra äldre?

Skörhet beskrivs i skalan som nedsatt aktivitetsförmåga där förmågan att klara av vardagliga aktiviteter försämras successivt från tidiga tecken på skörhet, som att man exempelvis upplever trötthet, till ett ökat beroende av hjälp, först i komplexa vardagsaktiviteter som inköp och matlagning och senare även i den ...

Vad är personcentrerad vård och omsorg?

Personcentrerat förhållningssätt är ett etiskt förhållningsätt som innebär att se den enskilda personen, involvera och anpassa efter individens behov och förutsättningar. På detta sätt kan vården både bli mer jämlik och kostnadseffektiv.

Vad är komplexa vårdbehov?

Komplicerade vårdbehov har inte samma tydliga koppling mellan orsak och verkan och kräver mer utredning. Det kan exempelvis handla om ”ont i ryggen”. I gruppen komplexa vårdbehov ryms multisjuka personer. Det finns inte någon klar koppling mellan orsak och verkan.

Vad är komplexa behov för något?

Personer med ”komplexa behov”, eller ”komplicerade vård- och omsorgsbehov” är en benämning på personer som har vård- och stödbehöv utöver det vanliga. Det är personer som ofta inte passar in i de mallar och lösningar som vårdens och socialtjänstens verksamheter ofta utgår från.

Vad betyder läkemedelsbehandling?

Läkemedelsbehandling betyder att du tar en medicin. Oftast i form av tabletter som du ska svälja, men det kan också vara något du ska dricka. Många som får medicin brukar undra hur länge de ska ta den.

Vad är en läkemedelsgenomgång?

Läkemedelsgenomgångar är en metod för kartläggning av en patients samtliga ordinerade och använda läkemedel i syfte att säkerställa en korrekt och aktuell läkemedelslista.

Relaterade inlägg: