Vad är kultur i vården?

Innehållsförteckning

Vad är kultur i vården?

Vad är kultur i vården?

Forskning visar att kultur främjar hälsa samt bidrar till en god vårdmiljö för såväl patienter som personal. Därför arbetar Kultur och bildning för kulturens förekomst inom vården genom att arrangera ett gediget kulturprogram inom Region Uppsalas vårdverksamhet varje vår och höst.

Vad är kultur och hälsa?

Forskning har påvisat ett tydligt samband mellan kultur och hälsa. Kulturupplevelser kan ge nya perspektiv och utmaningar och därmed bidra till ett djupare livsinnehåll och en känsla av sammanhang. Kultur kan fungera som en viktig friskvårdsfaktor i olika slag av hälsofrämjande arbete.

Har kulturen någon betydelse för hur vi ser på hälsa och ohälsa?

Deras forskning och erfarenheter pekar på att kultur påverkar hälsa ur flera aspekter, såväl fysiska och psykiska som sociala och emotionella. Studier visar hur sinnesimpulser översätts till fysiska effekter i kroppen och att kultur är en påverkansfaktor för såväl livslängd som livskvalitet.

På vilket sätt kan olika delar i kulturen bidra till en bättre hälsa?

Forskning visar att kulturinsatser kan öka det fysiska, psykiska och sociala välbefinnandet vid en rad olika tillstånd. En kulturunderstödd vård är därför en viktig pusselbit som kan bidra till en mer effektiv och personcentrerad vård och omsorg. En sådan vård utgår ifrån ett salutogent synsätt.

Hur kan kultur påverka vår hälsa?

Forskningen visar att människor mår bättre när de engagerar sig kulturellt. Sambandet mellan kultur och hälsa är ett område som ständigt växer och utvecklas. ... I dag kan man visa på ett positivt samband mellan deltagande i kulturaktiviteter och en individs hälsosituation.

Relaterade inlägg: