Vad menas med civilförsvar?

Innehållsförteckning

Vad menas med civilförsvar?

Vad menas med civilförsvar?

Med civilt försvar, avses den civila delen av det svenska totalförsvaret. Totalförsvaret består av militär verksamhet (militärt försvar) och civil verksamhet (civilt försvar). ... Ska inte förväxlas med de frivilliga Civilförsvarsförbundet (”civilförsvaret”).

När avvecklades totalförsvaret?

Sedan totalförsvaret utvecklades från mitten av 1940-talet – och sedermera avvecklades från slutet av 1990-talet – har det svenska samhället genomgått stora förändringar.

Har en central försvars uppgift?

En central del är därvid att belysa försvaret av Sverige i sitt europeiska och transatlantiska sammanhang och det militära försvarets förutsättningar att verka krigsavhållande genom att förfoga över en tröskelförmåga.

Vad är totalförsvarsplikt?

En totalförsvarspliktig är skyldig att tjänstgöra inom totalförsvaret antingen som värnpliktig, civilpliktig eller allmänt tjänstepliktig. En person som är krigsplacerad med värnplikt eller – om den aktiveras – civilplikt, kan inte tas i anspråk med allmän tjänsteplikt.

Har central roll i försvaret?

Enligt 1§, p. 8 i myndighetens instruktion har MSB en roll att företräda det civila försvaretcentral nivå i frågor som har betydelse för avvägningen mellan civila och militära behov av samhällets resurser, om inte något annat följer av annan författning.

Relaterade inlägg: