Vad innebär avtalet mellan EU och Storbritannien?

Innehållsförteckning

Vad innebär avtalet mellan EU och Storbritannien?

Vad innebär avtalet mellan EU och Storbritannien?

I utträdesavtalet mellan EU och Storbritannien finns villkoren för ett ordnat brittiskt utträde från EU i enlighet med artikel 50 i EU-fördraget. Parterna enades om utträdesavtalet den 17 oktober 2019 och det trädde i kraft den 1 februari 2020. Avtalet innehåller också ett protokoll om Irland och Nordirland.

Hur påverkas individen av Brexit?

I stort bedöms också Brexit inom försvarsområdet påverka: EU:s maktbalans: Maktrelationerna torde förskjutas och Tysklands och Frankrikes ställning samt dess industrier stärkas. Tyskland blir en allt viktigare (EU- och bilateral) samarbetspartner för Sverige och svenska företag.

Vad händer med Sverige vid brexit?

Avtalet innebär i tullhänseende att Storbritannien behandlas som ett land utanför EU. Det innebär att tullkodexen tillämpas i handeln med Storbritannien och det ställs därmed krav på tullformaliteter som exempelvis att lämna tulldeklarationer vid import och export.

Varför lämnade Storbritannien EU samarbetet?

Eftersom en folkmajoritet röstat för det. Den direkta orsaken till att Storbritannien lämnar EU är att en majoritet britter, 51,9 procent mot 48,1 procent, i en folkomröstning 2016 röstade för brexit.

Relaterade inlägg: