Vad innebär det att vara empatisk?

Innehållsförteckning

Vad innebär det att vara empatisk?

Vad innebär det att vara empatisk?

empatiʹ (nylatin empathiʹa, av grekiska empaʹtheia 'häftig sinnesrörelse', 'passion'), förmåga att uppfatta och uppleva en annan människas känslor.

Hur kan man utveckla sin empati?

Grunden för att kunna känna empati överhuvudtaget är att du genuint bry dig om personen i fråga. Gör du inte det kan du inte utveckla din förmåga att känna empati. Lär dig känna igen olika känslor. Lyssna inte bara på vad kunden säger utan hur hon säger något, titta på kroppspråket.

När börjar barn förstå empati?

Barnet har nu lättare att leva sig in i hur andra människor ser på saker och vad de vill. Barnet börjar också förstå att andras beteende kan bero på att de har annan information än vad barnet har. En fyraåring kan alltså förklara andras beteende både med vad den andra vill och vad den andra tror.

När får man empati?

Den här förmågan utvecklas senare och är beroende av frontala delar av hjärnan. De allra första tendenserna till kognitiv empati, anses först vara då barnet är runt två år gammalt. Ett visst minimum av kognitiv empati (perspektiv tagande) krävs för att hjälpande beteende och tröstande av en annan ska kunna ske.

Relaterade inlägg: