Vad innebär det att en bostad är pantsatt?

Innehållsförteckning

Vad innebär det att en bostad är pantsatt?

Vad innebär det att en bostad är pantsatt?

Svar: När du tar lån med din bostadsrätt som säkerhet sker det genom att bostadsrätten blir pantsatt. Pantsättningen sker mellan dig som bostadsrättshavare och långivaren, t ex en bank. Den innebär att banken har rätt till betalning ur bostadsrätten före fordringsägare utan panträtt.

Vad är en pantsättning av en fast egendom?

För att använda fastigheten som säkerhet för exempelvis ett lån vid fastighetsköp behöver en ansökan om inteckning skickas in till oss, förutsatt att det inte redan finns tillräckligt med pantbrev uttagna i fastigheten. Genom att göra det blir ett visst belopp i fastigheten lämnad i pant till den du lånar av.

Hur ta reda på om fastigheten är belånad?

Lantmäteriet har information om vilka pantbrev som finns i din fastighet, och via ägararkivet (som är sammanhängande med Lantmäteriet) kan du också få uppgifter om vilka av pantbreven som är obelånade. ...

När är pantsättning i fast egendom fullbordad?

För att en pantsättning av lös egendom skall vara giltig måste den ha fullbordats. Med fullbordan menas dels att det krävs en pantförskrivning (själva pantavtalet) och dels tradition av det aktuella objektet, se handelsbalken (HB http://www.lagen.nu/1736:0123_2) 10 kap. 1 §.

Relaterade inlägg: