Vad är en Tunnelerad CVK?

Innehållsförteckning

Vad är en Tunnelerad CVK?

Vad är en Tunnelerad CVK?

Tunnelerad central venkateter (CVK) läggs enbart om tills den är fastläkt och suturerna tagits bort efter cirka fyra veckor [1,9]. Trevägskranar och injektionsmembran ska ses som en helhet. Målet är att göra så få manipulationer som möjligt som innebär att systemet bryts.

Vad finns det för typer av Centralvenösa infarter?

Beroende på indikation och hur länge patienten kommer att behöva en central venväg används olika typer av centrala venösa infarter, som t ex icke tunnelerad och tunnelerad central venkateter (CVK) eller subkutan venport.

Hur länge kan man ha subkutan Venport?

Subkutan venport introducerades inom sjukvården under 1980-talet och har sedan dess utvecklats när det gäller material och utformning. Det finns idag flera olika typer av subkutan venport, men alla är avsedda för långtidsbruk (mer än 3-4 veckor). En subkutan venport-kateter har oftast ett lumen, men kan ha flera.

Vilka åtgärder vidtas om du ej får Backflöde i katetern?

2. Försök spola med NaCl, 9mg/ml i en 10 ml spruta och prova därefter att aspirera med samma spruta, aspirera - injicera omväxlande med 2-3 ml NaCl 9 mg/ml 10-20 gånger. 3. Får man då inget backflöde, bör man kontrollera att CVK fortfarande ligger i kärlet.

I vilken ven mynnar vanligtvis Kateterspetsen?

En centralvenös infart har en kateterspets som mynnar ut i en central ven, vanligtvis vena cava superior, vid eller i övergången till hjärtats förmak.

Relaterade inlägg: